Het geheugen van Coupe de Pedale 2

HET GEHEUGEN VAN COUPE DE PEDALE

Behoudt uw souplesse in de winter, train de coupe de pedale! De conditie in de winter op peil houden, dat kan met een rondje hardlopen. Echter, de spieren hebben ook een geheugen. Vergeet daarom niet uw coupe de pedale te trainen. Baanwielrennen, mountainbiken of spinning lenen zich hier uitstekend voor. Maar dat het ook anders kan, leest u in 'Ik, de wielrenner'.

Uit: Ik, de wielrenner
10 januari 1999. Spanje. Aart Vierhouten komt hard ten val tijdens een trainingsrit. Hij breekt elf ribben, verbrijzelt zijn bekken, heeft een hersenschudding en in zijn linkervoet zit geen gevoel meer. Na een helse terugvlucht, waarbij de piloot drie doorstarts maakt en uiteindelijk landt in Rotterdam in plaats van het geplande Amsterdam, wordt Aart op 14 januari naar het Eemland ziekenhuis in Amersfoort overgebracht. Zijn leven stort in en hij kan werkelijk helemaal niets meer.

Voor terugkeer in het peloton wordt gevreesd. Binnen een week komt bondscoach Knetemann op bezoek met een special cadeau. Het is een constructie waarbij een klein ijzeren frame om twee trappers van een kinderfietsje is gebouwd. ‘Zo kun je de trappertjes weer rond trappen nu je hier de komende maanden nog wel even ligt’, zei de Kneet. Hij had vertrouwen in Aart zijn comeback. Knetemann heeft deze vernuftige constructie zelf laten maken toen hij langdurig was uitgeschakeld na zijn val tijdens Dwars door België.

Al snel is Aart in staat om zo, ondanks het feit dat hij zijn linkervoet niet kan sturen, de trapbeweging te maken. ‘Het gaat om het geheugen’, had Knetemann gezegd. ‘Je moet de beweging blijven maken. De coupe de pedale is voor een wielrenner het meest van belang’. Aart keerde in juni 1999 terug in het profpeloton.