Achter de brommer

ACHTER DE BROMMER.

Uit: Ik, de wielrenner

Februari 2012
Op een vrijdagmiddag heeft Aart Vierhouten contact met zijn pupil over de trainingen van de week daarop. Wout Poels krijgt voor maandag de opdracht om achter de brommer te trainen. De brommer moet twee uur lang 50 km/uur rijden en Poels moest elk kwartier één minuut voor de brommer gaan rijden. Wout heeft er helemaal zin in! Moet alleen wel nog even een brommer regelen. Aart zegt volgende week nog even contact te hebben, of het wel of niet gelukt is en wat er anders geregeld kan worden.

Die maandag belt Aart de talentvolle renner op en hij hoort geroezemoes op de achtergrond. ‘Waar hang jij uit?’, vraagt Aart. Waarop Poels antwoord: ‘Ik ben op het gemeentehuis de overschrijving van de brommer aan het regelen. Ik heb er gisteren eentje gekocht en over een uur staat de bestuurder klaar’. ‘Fantastisch’, zegt Aart. ‘Maar wat was er eigenlijk met de vorige, Wout?’ Die gaat niet harder dan 45 km/pu.’’

Ik de wielrenner - Aart Vierhouten

Wout Poels was erop gebrand in 2012 zijn belofte waar te maken. Zijn professionele voorbereiding resulteerde in een fantastisch voorseizoen; hij won het jongerenklassement tijdens de Tirreno-Adriatico. Tijdens de Tour de France kwam Wout Poels zwaar ten val. De verwondingen aan milt, nier en longen maakten abrupt een einde aan zijn wielerseizoen.

Maar Wout is terug. Op 14 februari a.s. maakt hij zijn rentree in de Ronde van de Algarve. Op en top prof; zijn doorzettingsvermogen en gerichte trainingsarbeid zijn bewonderenswaardig.

Uit: Ik, de wielrenner

Het grootste verschil tussen wielrenners die wedstrijden rijden en wielrenners die geen wedstrijden is: dat wielrenners die geen wedstrijden rijden van elke training een wedstrijd maken. Als je rondjes fietst met een gemiddelde tussen de 30 en de 32 km/uur, dan weet je zeker dat er nog veel rek zit in je progressie. Variatie is belangrijk. Rijd soms eens een rondje met een gemiddelde van 25 op de teller en op andere dagen met een gemiddelde van 34. Nog belangrijker dan variatie is een goed fundament. Zorg dat de basis goed is.